Haftalık Gebelik Gelişimi ( 30 - 35 Hafta )

Haftalık Gebelik Gelişimi ( 30 - 35 Hafta )

Bu haftalarda anne adayının aradığı ve özlem duyduğu şeylerden biri uykudur. Artan kilolar, bebeğin hareketliliği, tuvalet koşuşturmaları ve bacak krampları anneyi günlerce uykusuz bırakabilir.

Siz;

Bu haftalarda anne adayının aradığı ve özlem duyduğu şeylerden biri uykudur. Artan kilolar, bebeğin hareketliliği, tuvalet koşuşturmaları ve bacak krampları anneyi günlerce uykusuz bırakabilir. Özellikle akşamları hafif yemekyemek, nefes egzersileri ve gevşeme egzersizlleri yapmak, ılık bir duş, güzel bir müzik eşliğinde, hafif lavanta kokusu olan bir yağ ile eşinizin boynunuza ve omuzlarınıza yapacağı masaj uykuya daha rahat geçip, daha uzun süre uyumanızı sağlayabilir. Bu dönemlerde idrar yolu enfeksiyonlarına dikkat etmek gerekir. İdrar yolu enfeksiyonu doğumu tetikleyen bir olaydır. O yüzden mutlaka bol sıvı tüketmeli ve sık sık idrara çıkmalısınız. Ortalama olarak 8-12 kilo almış olabilirsiniz. Sırt ve bel ağrılarınız daha da artacaktır. Göğüsten kolostrum denilen ilk süt akabilir. Bunu önlemek için göğüs pedi kullanabilirsiniz. Dönem dönem kasılmalarınız olabilir. Bunlar erken doğum belirtileri de olabilir:

  • Belirli düzenli aralıklarla tekrarlayan kasılmalar

  • Vajinadan gelen pembemsi akıntı

  • Alt karın boşluğuna doğru şiddetli basınç hissi

Böyle bir durumda doktorunuzla görüşüp, hiç vakit kaybetmeden size en yakın hastaneye gitmelisiniz.

Hapşırma ya da dikkat edilmelidir.Aniden gelen hapşırma anne adayının altına kaçırmasına neden olabilir. Mide şikayetleriniz diğer aylara göre daha da şiddetlenmiş olabilir. Bu durumu telafi etmek ve aza indirgemek için azar azar ama sık öğünleri tercih etmelisiniz.

Bebeğinizin artık yeri daralmıştır. Daha az hareket ediyor olabilir. 35. haftadan sonra doğumun ne zaman başlayacağı belli olmaz.

 

Bebeğiniz;

Bu haftalarda bebeğin büyümesi hızlanır, cil altı yağ dokusu hızla artar, boyu uzar, cildin yaşlı görünümü değişir, gerginleşir, pembeleşir. Cildini kaplayan lanugo tüyleri dökülür.Alnı sırtı ve omuzlarında kalan bir miktar tüy de doğumdan sonraki birkaç ay içerisinde yok olur.Bebeğinizin el tınakları parmak ucu seviyesine ulaşmıştır.Bu haftalar arasında bebeğinizin akciğer gelişimi de tamamlanır ve 36. haftadan itibaren doğan bebekler rahatça nefes alabilirler. Aminiyotik sıvının büyük bir kısmını bebeğin yaptığı çiş oluşturur, 35 haftadan sonra sıvının miktarı yavaş yavaş azalmaya başlar.

 

35. haftanın sonunda yaklaşık 45 cm uzunluğunda ve 2 – 2,5 kg. ağırlığındadır.

 

Benzer İçerikler