Suda Doğum Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Suda Doğum Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Suda doğumun faydası annenin daha rahat ve ağrısız doğum sürecini yaşamasına yardımcı olmaktır.

SUDA DOĞUM

Suda doğumun faydası annenin daha rahat ve ağrısız doğum sürecini yaşamasına yardımcı olmaktır. Suyun sıcaklığı ve kaldırma gücü nedeniyle rahme giden kan akımı artar, rahmin kasılmaları etkinleşir, artan oksijen nedeniyle ağrılar azalabilir. Suyun verdiği rahatlık ve gevşeme perinenin rahat açılmasına yardımcı olduğundan, o bölgenin doğumda yırtılması olasılığını azaltabilir. Bebek için ise, bilimsel verilerden çok, suda doğumu gerçekleştiren ebe ve doktorların gözlemleridir.Sıvı bir ortamdan yine sıvı bir ortama doğarak ani basınç değişikliği yaşamadan, yumuşak ve stressiz bir geçiş yaptığını ve bu bebeklerin daha az ağlayan, daha sakin bebekler olduğunu savunulmaktadır.

1994-96 yılları arasında İngiltere ve Galler'de gerçekleşmiş olan 4029 suda doğumla ilgili yapılan araştırma sonuçlarına göre, suda doğan bebeklerin ölüm ve yeni doğan yoğun bakım ünitelerine yatırılış oranları, normal olarak karada doğan bebeklerin oranlarıyla karşılaştırdıklarında çıkan sonuca göre suda doğan bebeklerde görülen ölüm oranıyla karada doğan bebeklerin oranları arasında bir fark yoktu. (Her ikisi de binde 1,2-1,4 civarındaydı). Yenidoğan yoğun bakım ünitelerine yatırılma riski açısından da her iki grubun oranları aynı bulundu. Suda doğum adaylarının gebelikleri boyunca bir sorunlarının olmaması gerekir.

Herpes gibi genital bölgede enfeksiyonu olanlar, bebeğin başının değil poposunun rahim ağzına yakın olduğu gebelikler, çoğul gebelikler, erken doğumlar, pre-eklampsi (gebelik zehirlenmesi) veya diyabet (şeker) gibi hastalıkları olanlar, bebeğinde gelişme geriliği saptananlar, doğum sırasında bebeğin kalp atışlarında bir oksijen azlığı şüphesi doğanlar, doğumda yoğun mekonyum (bebeğin dışkısı) görüldüğü durumlarda önerilmemektedir. Ayrıca havuzun suyu belli aralıklarla değiştirilmeli, havuzdaki yabancı maddeler süzgeç araçlarla çıkartılmalı ve havuz suyu enfeksiyonlara karşı korunmalı ve suyun ısısı 37olması ideal bir derecedir. Suyun sıcaklığı doğum sırasında devamlı ölçülmeli ve hep 37 derecede kalması sağlanmalıdır.

Su içine doğan bebekler normal koşullarda suyun altında nefes almaz. Suyun sıcaklığı ve bebeğin başının suyun içinde olması nefes alma refleksini engeller. Soğuk ise, nefes alma refleksini körükler. Bebeğin başı suyun içinden çıkartılıp daha soğuk olan havayla temas ettiğinde nefes alma refleksi harekete geçer ve bebek nefes almaya başlar

 

Benzer İçerikler