Normal Doğum Nasıl Gerçekleşir?

Normal Doğum Nasıl Gerçekleşir?

Gebelik boyunca kapalı olan rahim ağzının kasılmaların yardımıyla tam açılmasına (10 cm) kadar geçen süredir. Bu evre doğumun en uzun evresidir.

NORMAL DOĞUM

1.EVRESİ

Gebelik boyunca kapalı olan rahim ağzının kasılmaların yardımıyla tam açılmasına (10 cm) kadar geçen süredir. Bu evre doğumun en uzun evresidir..(yaklaşık 8ila 10 saat sürebilir)

1. Evre erken faz ve aktif faz olarak incelenir.

Erken faz: Özellikle ilk doğumunu gerçekleştiren kadınlarda, doğumun ve birinci evrenin en uzun süren dönemdir. Bu dönemde kasılmalar seyrek ve daha hafiftir. Birkaç saatten bir iki güne kadar sürebilir. Eğer başka bir belirti yoksa hastaneye gitmek gereksizdir.

Aktif faz: Bu dönemi kadın, kasılmaların sıklaşmaya, ağrının artmaya başlamasıyla fark eder. Kasılmalar yaklaşık 5 dakikada bir gelmeye başladıktan sonra hastaneye gidilmelidir. Ancak bu dönemde suyun gelmesi, kanamanın olması durumunda hastaneye acilen gidilmelidir.

Birinci evrenin sonuna, yani rahim ağzı 8-9 cm açıldığında kasılmalarla birlikte gebe kadın ıkınma da hisseder. Eğer doğumu yaptıracak hekim izin verirse kadın ıkınabilir.

2.EVRESİ

Rahim ağzının tam açılmasından bebeğin doğumuna kadar geçen süredir. Bu süre yarım saat ila 1,5 saat arsında olabilir. Bu dönemde kadının kuvvetle ıkınması süreyi kısaltır. Ikınma,tekniğeuygunolursaetkilidir.

Yanlışzamandayapılanıkınmalarhemdokulardaödemehemdeanneadayınınyorulmasınanedenolur.

Ikınma Tekniği: Ikıntılı kasılmaların en güçlü olduğu sırada gebe kadının derin bir nefes alarak bu havayı dışarı vermeden ağzını kapatarak ve çenesini göğsüne dayayarak kuvvetle ıkınır. Ikınırken kalça ve bel "C" pozisyonunda, tüm gücüyle makatına doğru ıkınarak bebeği iter. Ikınma kasılma boyunca devam etmeli, geçince ıkınmamalı ve gevşemelidir. Bebeğin başı doğarken gebeye ıkınmaması söylenir, ancak ıkınma hissi devam etmektedir. Ikınmayı önlemek için ağız açılarak kuvvetli bir şekilde kısa nefesler alıp verilir.

3.EVRESİ

Bebeğin doğmasından sonra plasentanın çıkmasına kadar geçen yarım saat en çok bir saatlik süredir.Plasenta çıktıktan sonra incelenip rahimden tümüyle ayrılıp ayrılmadığı kontrol edilir. Rahim içinde plasenta parçası kalırsa kanama ve enfeksiyona sebep olur. Perineye kesi yapılmışsa dikişi yapılır. Genellikle anneler bu evrede büyük bir rahatlık, mutluluk ve yorgunluk hissederler. Daha sonra annenin temizliği ve kanama kontrolü yapılır ve odasına çıkarılır. ılk birkaç saat kanama kontrolü, tansiyonu, nabzı ve diğer bulgularına bakılır.

Benzer İçerikler