EMZİRME

EMZİRME

Eğer amacınız bebeğinizi beslemekse onun için tartışmasız en iyi besin kendi vücudunuzun oluşturduğu sütünüzdür ama doyurmaksa, onu süt formülleri ile doyurmak isteyen yakınlarınız çoğunlukla bunun gerekli olduğuna sizi ikna etmeye çalışırlar.

EMZİRME

Eğer amacınız bebeğinizi beslemekse onun için tartışmasız en iyi besin kendi vücudunuzun oluşturduğu sütünüzdür ama doyurmaksa, onu süt formülleri ile doyurmak isteyen yakınlarınız çoğunlukla bunun gerekli olduğuna sizi ikna etmeye çalışırlar. Şunu unutmayın yeni doğmuş bebeklerin mideleri bir bilye büyüklüğündedir, emme arzusu yüksektir, çünkü

uyanık olduğu sürece yalnızca emerek oyalanır ama böyle devam edecek sanmayın.

Midesi büyüyecek, emmeyi öğrenecek, sütünüz çoğalacak ve düzen oluşmaya başlayacaktır.

Emme düzeni kurmaya başlamanız için bu süreci yaşamak zorunda olduğunuzu bilmelisiniz.

Birinci ayından sonra bebeğinizin gün içinde emdiği saatleri not ederek günlük emme rutinini görebilirsiniz.

Doğum sonrası ilk sütün miktarı azdır, ancak bir damlası bile bebek için çok yararlı ve mutlak ona vermeniz gereken özel bir üretimdir. Ara süt gelirken göğüslerinizde ağrı, gerginlik ve genel ateş olur, ama problem oluşmadan gerekli uygulamaları yaparsanız, olgun insan sütü gelmeye başladı demektir.Göğüsleriniz rahatlar ve sanki çeşme açılmış gibi akar, bebeğiniz bir göğsünüzü emerken diğerinden de sızımaya başlar ve üstünüzdeki giysiler ıslanır.Özel göğüs kapları ile sızıntı yapan göğsünüzden sütü toplayabilir, süt biriktirme aşamasına geçebilirsiniz. Olgun insan sütü gelmeye başladıktan itibaren her öğün tek göğüs emzirmelisiniz. Çünkü olgun sütün başlangıcı oldukça suludur, yukarıdan inen süt ise yağlı ve doyurucu kısımdır. Ayrıca enzimler, antikorlar, bağışıklık ve büyüme faktörlerinden zengindir. Siz hala bebeği biraz sağ biraz sol göğsünüzden emzirmeye devam edecek olursanız bebeğiniz doyacak ama kısa sürede tekrar acıkacak ve kilosu istenilen seviyeye gelemeyecektir ve mama vermeniz istenebilir. Oysa ki sütünüz var, doktora gittiğinizde bebeğinizin istenilen kiloya gelmediği görüldüğü zaman üzüleceksiniz. Sık emzirmenize rağmen bebek istenen kiloyu alamadığı için sütünüzün yaramadığını düşüneceksiniz. Yaramayan süt yoktur, emzirme de hata yapıyor olabilirsiniz. Her öğün bir göğüs emzirilmeli ki bebek sütün kremasını, büyüten kısmını da alabilsin. Ön süt çorba gibidir, doyurur ama besin değeri yüksek değildir. Bebek her öğün de bir göğsü tam boşalttığında arzu edilen beslenme yapılmış olur, doyar ve iki saat sonra tekrar acıkır. Emzirilmeyen diğer göğüs rahatsızsa biraz pompa ile boşaltılıp rahatlatılır ve öbür öğünde emzirilir. Pompaladığınız sütünüzü buz dolabınızda 72saat, buzluk da bir ay, derin dondurucu da 3 ay koruyabilirsiniz. Bebeğe vermek için çıkardığınızda ise 33derecede ılık su dolu bir kabın içine koyup, bu kabı da içinde sıcak su olan diğer bir kabın içine koyarak oda hareretine getirip biberonla verebilirsiniz. Bebeğe emmesi olgunlaşana kadar, yani 6 haftadan önce biberon verilmemelidir.Tabii ki en ideali emzirmektir ama bunu yapamadığınız zamanlarda mama vermek yerine alternatifiniz gene kendi göğsünüzden sağarak biriktirdiğiniz kendi sütünüz olacaktır. Emzirmek sadece bebeğiniz için değil sizin için de faydalıdır, doğum sonrası rahminizin küçülerek eski haline dönmesini hızlandırır; vücudunuz da artan yağ dokusunun yok olmasına ve eski formunuza geri dönmenizi kolaylaştırır.Göğüslerinizin şeklinin bozulmasına sebep olmaz, göğüs değişikliğine sebep olan hamileliktir. Emzirme ise yavaş yavaş göğüs dokusunun eski haline dönmesini sağlar ve kötü hastalıktan korur.Bedeninin ürettiği bu sihir gibi sıvının bebeğini sağlıkla, güvenle, mutlulukla büyüten anneler de mutlu olurlar, doğum sonrası depresyon yaşamazlar. Dünya Sağlık Örgütü nün ön gördüğü emzirme süresi iki ila dört yıldır.(Dört yıl açlık yaşayan ülkeler içindir.Annenin karnı doyduğunda sütü ile çocuğunu da besleyip doyurabilmektedir.)

6 ay yalnız başına anne sütü bebeğiniz için yeterli olup onun metabolizmasını ve bağışıklık sistemini hazır hale getirir. 6. aydan sonra ek gıda denemeleri yapabilirsiniz ama aceleci olmayın hala bebeğiniz için en iyi olan sütünüzdür, bu denemeler ona katı gıdayı ve kaşığı öğretme alıştırmalarıdır. Bir veya iki kaşıktan sonra onu emzirin, iki tane pişmiş sebze için süt öğününü ondan almayın. Aceleci ve ısrarcı olmazsanız katkı gıdaları öğrenme merakı bebeğinizin yeni tatları deneme heyecanını arttırır. Emzirmek tüm yaşam için annenin çocuğuna verebileceği en değerli armağandır. İnsanın naturasını en doğru şekilde oluşturan ve yaşam boyu onu sağlıklı kılan, koruyan bu olağanüstü hayat iksiri annelerin bedeninde yapılmaktadır.

Benzer İçerikler