Doğum İçin Hastaneye Ne Zaman Gidilmeli?

Doğum İçin Hastaneye Ne Zaman Gidilmeli?

İlk kez anne olacak çoğu kadın gerçek doğum ağrılarını farketmeyebilir.

HASTANEYE NE ZAMAN GİDİLMELİ?

İlk kez anne olacak çoğu kadın gerçek doğum ağrılarını farketmeyebilir. Ancak kasılmalar çok güçlü başladıysa en az 25 ila 45 saniye süren ve 5 dakikadan daha sık gelen kasılmalar varsa veya ilk doğumunuz değilse hemen hastaneye gitmelisiniz. Hekiminize durumunuzla ilgili bilgiyi gittiğiniz hastaneden haber vereceklerdir.

Eğer gelen kasılma sürelerinin aralıklarını saatle kontrol etmişseniz, doktora bildirirken sıklıkları süreleri ve güçleri konusunda bilgi vermelisiniz Doğum sancıları başladığında hemen hastaneye gitmeniz gerekmez. Ancak sancılar yaklaşık 4-5 dakikada bir geliyorsa hastanede olmanız gerekir. Bazen gerçek doğum ağrılarını taklit eden yalancı doğum ağrıları gebe kadını ve eşinin panik olup hemen hastaneye gitmesine sebep olur. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ağrıların gerçek mi, yalancı mı olduğunu ayırt etmek için izlemek ve bazı farklılıkları gözlemek gerekir.

 

Yalancı doğum ağrıları:

  • Sıklığı, şiddeti bakımından düzensizdir

  • Gevşeyerek nefes egzersizleri yaparak, masaj ve istirahat ederek geçebilir

  • Rahim boynu dokularında yumuşama ve açılmaya neden olmaz.

Gerçek doğum ağrıları:

  • Ne yaparsanız yapın geçmez

  • Rahim boynu dokularının yumuşamasına ve açılmasına neden olur.

Evde yapılacaklar:

  • Uyumayı deneyebilirsiniz, su için, tuvalete gidin, biraz dolaşıp dinlenmeye geçin, hastanede doğumun aktif fazında sizde aktif olacağınız için evde doğum başlangıç zamanını dinlenerek geçirmek enerji tasarrufu açısından önemlidir.

  • Duş alabilirsiniz. Duş sonrası kasılmalar geçebilir, demek ki yalancı kasılmalardı, duş sonrası daha da güçlü hissediliyorsa ve sıklığı artmışsa doğum başladı demektir.

  • Masaj yapılabilir. Belden kalçaya doğru ve elin topuğu ile bel ve kalça üzerine basınç uygulamaları rahatlatıcı olabilir.

  • Valiz kontrol edilebilir.

  • Enerji verecek yiyecekler atıştırmalısınız, tam buğday ekmeği üzerine sürülmüş çikolata ezmesi gibi…

DOKTORU NE ZAMAN ARAMALISINIZ?

Eğer tüm belirtiler hastaneye gitmeye hazır olduğunuzu gösteriyorsa hekiminizi hangi saatte olursa olsun arayın. Hekiminiz büyük olasılıkla kasılmalarınız belli sıklığa ulaşınca -diyelim ki 5, 8 veya 10 dakika arayla- aramanızı söylemiştir. En azından bir kısmı bu sıklığa ulaşınca arayın. Mutlaka hepsinin beli aralıklarla gelmesini beklemeyin; bazen bu olmayabilir.

Bu durumlar söz konusu ise doktorunuzu hemen arayın:kasılmalarınız doğum tarihe hala haftalar varken başlamışsa; amniyon sıvısı yeşilimsi kahverengiyse.

HASTANEYE NE ZAMAN GİDİLMELİ?

Gerçek doğum kasılmaları başladığında hemen hastaneye gitmek gerekmez. Ancak suyunuz gelirse, kanama olursa ve birden bire sık ve şiddetli ağrılar gelirse hemen hastaneye gitmelisiniz. Ağrılar beş dakikada bir geldiğinde hastaneye gitmek için evden çıkılmalıdır. Ancak hastane evinizden uzaksa daha da erken çıkılmalıdır.

Benzer İçerikler