Haftalık Gebelik Gelişimi (0-6 Hafta)

Haftalık Gebelik Gelişimi (0-6 Hafta)

Sizin için yeni ve heyecan verici bir döneme giriyorsunuz. 40 hafta devam edecek bu büyülü sürecin ilk haftalarındasınız. İçinizde bir bebeğin gelişmesi inanılmaz bir deneyimdir.İlk 1 hafta aslında halihazırda döllenmenin devam ettiği aslında bebeğin olma

Siz ;

Sizin için yeni ve heyecan verici bir döneme giriyorsunuz. 40 hafta devam edecek bu büyülü sürecin ilk haftalarındasınız. İçinizde bir bebeğin gelişmesi inanılmaz bir deneyimdir.İlk 1 hafta aslında halihazırda döllenmenin devam ettiği aslında bebeğin olmadığı haftadır. Gebelik haftaları tıbbi olarak anne adayının son adet gördüğü tarihten itibaren saymaya başlanır. Yani adet gecikmesi dönemine kadar vücudunuzda hiçbir değişim farkedemeyeceksiniz. Unutmayın daha çok erken henüz bir adet döneminiz bile gecikmedi.

Adet döneminizin gecikmesinden 3-4 gün sonra eczanelerden alabileceğiniz gebelik testlerinin, eğer hamilelik var ise pozitif çıkma oranı oldukça yüksektir. Kan tahlili ile de kesin sonuç alabilirsiniz. Vücudunuzda pek çok değişim hamileliğe işaret ediyor olabilir. Peki erken hafta hamilelik belirtileri neler olabilir :

  • Adet döneminin gecikmesi
  • Mide bulantısı veya kusma
  • Yiyeceklerden tiksinme veya aşerme
  • Halsizlik
  • Sık sık idrara çıkma
  • Göğüsteki değişimler ve göğüste aşırı hassasiyet
  • Pelvik bölgesinde yeni bir duyarlılık veya his
  • Ağızda metalik tat

Tüm bu belirtiler vücudunuzu ileri ki hamilelik dönemlerine hazırlamak için çalışan çabalayan hormonlarınızın bir sonucudur. Bu belirtilerin hepsinin birden olması ne kadar normal ise, hiçbirinin olmaması da o kadar normaldir. Özellikle adet döngüsü çok düzenli olmayan kadınlar, haftalarca hamile olduklarının farkına bile varamayabilirler. Embriyonun rahim duvarına yerleşirken oluşan hafif kanama bile adet dönemi zannedilebilir. Tıbben nedeni açıklanamasa da hamilelik dönemi boyunca hafif kanamalar geçiren kadınlar için de aynı durum söz konusu olabilir. Burada unutmamamız gereken en önemli nokta, hamilelik belirtileri ve etkileri kişiye özeldir.

Artan hormonlarınızın da etkisi ile bu süreçte sık sık acıkma durumu da yaşayacağınız diğer belirtilerden biridir. Beslenme hamilelikte oldukça önemli. Alkol, sigara uyuşturucu gibi bebeğinize zarar verecek tüm kötü alışkanlıklardan uzak durmalısınız.

Genellikle ilk 3 ay anne adaylarının %50 sinde bulantı şikayetleri görülebilir.Bazen buna kusma da eşlik eder.Bulantı, çoğunlukla sabah uyanınca hissedilir, üç veya beşinci haftalarda başlayıp dördüncü aya kadar devam eder.

Bulantı şikayetlerinizi hafiflermek için küçük önlemler alabilirsiniz :

  • Sabah uyandığınızda ytaktan hemen kalkmayın, kızarmış ekmek, peynir ve çay ile yatağınızda hafif bir kahvaltı yapıp, bir süre sonra yataktan çıkın.
  • Sık aralıklarla, az miktarda birkaç öğün yiyin, midenizi boş bırakmayın, fırsatınız olursa her yemekten sonra biraz uzanın
  • Karbonhidratlı besin tüketimini biraz arttırın. Ekmek, patates, pasta, pirinç ve meyve gibi besinler mide bulantınıza iyi gelebilir.

Unutmayın, doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kesinlikle almamalısınız. Ve düzenli doktor kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.

 

Bebeğiniz ;

2 ay boyunca embriyon adı verilen bebeğinizin 21. günde büyüklüğü 2mm geçer ve biçim almaya başlar. Artık o yalnızca mikroskopla değil, çıplak göz ile de görülebilecek hale gelmiştir. Omirilik iplik görünümünde olup, ucunda yuvarlak bir biçim alan kısmı başıdır. Başın içinde de beyin oluşmaya başlamıştır.

4.haftaya gelindirğinde ilkel kalbi; iki kan damarının birleşmesi ile oluşmuş ve atmaya da başlamıştır. Onun ultrasonda gördüğünüz ilk organı bu mini minnacık kalbidir. Böylece bebeğiniz ile ilk kalp bağınız kurulmuş olur.

 

6. haftanın sonunda ancak 4 mm boyutlarına ulaşacaktır.Ağırlığı 1 gr.’dan azdır.

 

Benzer İçerikler