Doğum Belirtileri Nelerdir?

 Doğum Belirtileri Nelerdir?

Doğum; yaklaşık 38 ila 42 hafta süren gebeliğin ardından,bebeğin rahim dışına çıkması olarak tanımlanır.

DOĞUMUN BELİRTİLERİ

Doğum; yaklaşık 38 ila 42 hafta süren gebeliğin ardından,bebeğin rahim dışına çıkması olarak tanımlanır. 37 hafta ve öncesinde doğan bebekler pramatüre olarak adlandırılır, günümüzde gelişen tıp ve teknoloji sayesinde erken haftalarda doğan bebeklerin de yaşama olasılığı artmıştır. 28. Gebelik haftalarında rahim kasılmaları başlar, doğuma yakın haftalarda ise bu kasılmalar daha kuvvetli hissedilir.Nadiren hafif ağrılı olduğunda bunlara yalancı kasılmalar veya yalancı ağrılar denir

Doğumdan bir-iki gün önce hormon düzeyindeki değişiklik nedeniyle vücuttan su atılması ve iştah azalması meydana gelir. Bu nedenle anne adayı 1-2 kg. kilo verebilir. Doğuma yakın günlerde bazen vücutta doğumda kullanılmak üzere depolanan enerjinin bir kısmı açığa çıkabilir. Birçok gebe kadın bu enerjiyi doğumda kullanmak yerine, kendilerini zinde ve dinamik hissettikleri için evi temizlemek, eşyaları yerleştirmek için kullanır. Oysa ki bu doğum için kullanılacak enerjidir ve gelişigüzel kullanmak, anne adayının doğumda kolay yorulmasına, doğumun zor ve uzun olmasına neden olabilir. Bazı gebelerde doğumdan bir,iki gün önce bazen de tam doğum başladığında, rahmin rahat çalışabilmesi için vücut bağırsakları boşaltmak üzere dışkıda yumuşama, gaz ve ishal de sıklıkla yaşanan durumdur.

Bu belirtiler doğumun yaklaştığını gösterir ancak her gebe kadında yaşanmayabilir ya da fark edilmeyebilir. Bu da normaldir.

 

DOĞUMUN BAŞLADIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER:

 

Halk arsında “nişan” denilen sümükümsü bir miktar kanlı akıntı, kasılmaların regüler(belli zaman aralıkları) hale gelmesi ve suyun gelmesi bize doğum eyleminin başladığını gösterir. Bu belirtiler sıra ile değildir. Her kadında ve bir kadının her doğumunda farklı sıralarla görülebilir.

Nişan: gebelik boyunca kapalı olan rahim ağzında rahmi ve bebeği enfeksyonlardan korumak amacıyla jöle gibi sümükümsü bir müküs oluşur. Bu müküs tıkaça halk arasında “nişan” denir. Rahimdeki kasılmaların etkisiyle yumuşayan rahim boynundan bu tıkaç iner.Tıkaç indiğinde hemen hastaneye gitmek gerekmez; ancak doğumun çok yaklaştığını gösterir.

Suyun gelmesi: Amniyon sıvı akıntı gibi koyu, kıvamlı değil, su gibi akışkandır. Rengi açık sarıdır. Çamaşırda akıntı gibi tabaka bırakmaz. Bu nedenle aksırma, öksürme gibi nedenle olan idrar kaçırmaya benzemez. Ayrıca kendine has bir kokusu da vardı. Amniyon kesesi yırtıldıktan sonra bebeğin ve annenin enfeksiyon kapma riski vardır . O nedenle su geldiğinde ya da şüphe edildiğinde hemen hastaneye gitmek gereklidir. Bazen kadınlar su gelse bile ağrılar başlamadı diye hastaneye gitmeyi geciktirirler. Bu durum anne ve bebeğin mikroplarla bulaşan bazı hastalıkları kapmasına neden olabilir.

Ağrı: Doğumun başladığını gösteren bir diğer belirti de karında sertleşme ile birlikte ağrının hissedilmesidir. Başlangıçta hafif olan, kısa süren ve seyrek olan bu ağrılar gittikçe daha uzun, şiddetli ve sık hale gelir.

 

 

Benzer İçerikler