MUTLU BÜYÜYEN BEBEKLER (24-36 ay)

MUTLU BÜYÜYEN BEBEKLER (24-36 ay)

u yıl, duygu dolu bir yıl olacak; hem siz hem de çocuğunuz için. Onu kucağınıza aldığınız o ilk gün daha dün gibi aklınızda olsa da, küçük bebeğiniz çocukluk dönemine geçmeye hazırlanıyor ve bu sırada birçok farklı duyguyu bir arada yaşıyor.

 

 

Molfix İçerik danışmanı:

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Elkabes

 

 

 

Bu yıl, duygu dolu bir yıl olacak; hem siz hem de çocuğunuz için. Onu kucağınıza aldığınız o ilk gün daha dün gibi aklınızda olsa da, küçük bebeğiniz çocukluk dönemine geçmeye hazırlanıyor ve bu sırada birçok farklı duyguyu bir arada yaşıyor. O, 2 yaş sendromu denilen duygusal döneme girmeye başlarken, sizin de gözlerinizin önünde büyüyen bebeğinize bakıp zamanın ne denli hızlı aktığını bir kez daha fark edeceksiniz. Çocuğunun mutluluk ve sağlıkla büyüdüğünü görmek ise her ebeveyn için tarifsiz bir ödül. Peki, 2 yaşına basan sağlıklı ve mutlu çocuklar ne gibi değişimler yaşıyor, nasıl gelişiyor? Cevabı, yazımızda…

 

 

Yeni Yaş, Yeni Beceriler…

 

Çocuğunuz ikinci doğum gününü de kutladıktan sonra birçok önemli kilometre taşını da aşmış olacak. Çoğu 2 yaş çocuklarda görülen yeni beceriler arasında şunlar var:

  • Tanıdığı nesnelerin, kişilerin ya da vücut parçalarının isimlerini bilir.
  • Adını söylediğiniz bir nesneyi gösterebilir.
  • İki-dört kelimelik cümleler kurabilir.
  • Basit talimatlarınızı yerine getirebilir.
  • Basit noktalara sakladığınız nesneleri bulabilir.
  • Nesneleri şekillerine ya da renklerine göre ayırabilir.
  • Çocuğunuz artık küçük parçalı oyuncakları birleştirme konusunda daha becerikli.
  • Oyun oynarken konsantrasyon süresi uzayabilir, dolayısıyla daha uzun süreli oyunlar oynayabilir.

 

Sabah kestirmesini bırakan çocuğunuz, artık günde yalnızca bir kez öğlen uykusuna yatmaya başlar. İkiden bire inen öğlen uykusu, şimdi onun için çok daha önemli. Uyku saatini dışarıda, oto koltuğunda ya da çocuk arabasında geçiştirmek yerine, ihtiyacı olan kaliteli uykuyu sağlayan tek yer olan yatağında yatırmayı tercih edin.

 

Çocuğunuz 2 yaşını doldurdu. Peki, tuvalet eğitimine hazır mı? Çoğu çocuk bu yaşlarda geceleri altını ıslatır ama bir kısmı da tuvalet eğitimi sürecine başlamaya hazırdır. Bu önemli adımı atmadan önce, çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını değerlendirin. “Çocuğunuz Tuvalet Eğitimine Hazır Mı?” başlıklı yazımız bu konuda size yardımcı olacak.

 

 

Kendimi Daha İyi İfade Edebiliyorum!

 

Çocuğunuzun kelime hazinesi ortalama 50-75 kelimeye ulaşmış olmalı. Sizi can kulağıyla dinleyen yavrunuzla mümkün olduğunca sık konuşabilir ve mümkün olduğunca farklı kelimeler, tasvirler kullanabilirsiniz. Araştırmalar, anneleri ve babalarıyla daha çok konuşan çocukların kelime hazinelerinin çok daha zengin olduğunu gösteriyor. Bu yaşın başında ortalama iki kelimelik cümleler kuran çocuğunuz, 3 yaşına yaklaşırken daha uzun cümlelerle kendini daha iyi ifade etmeye başlayacak. Konuşma gelişimini desteklemek için;

  • Kurduğu basit cümlelere daha geniş yapılı cümlelerle karşılık verin. Örneğin; “Anne, çorap!” diye seslendiğinde ona “Çoraplarını giydirmene yardımcı olabilirim,” diye cevap verebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun henüz çok küçük ve konuşmaya gerçek anlamda yeni yeni başladığını hep hatırlayın. Gramerini düzeltmek yerine, kurduğu cümleleri doğru kelimelerle tekrarlayın.
  • Konuşma heyecanını bastırıp onda düş kırıklığı yaratabileceğinden, çocuğunuzu uzun ve karmaşık cümleleri tekrarlamaya zorlamayın.
  • Birlikte kitap okuyun. Kitap okurken karşılıklı etkileşim yaratabileceğiniz sorular sorun, resimlerde gördüklerini anlatmasını ve hikâyeyi yorumlamasını isteyin. 

 

Bu yıl itibariyle çocuğunuz, hangi elini kullanacağını daha belirgin şekilde gösterebilir. Bu zamana dek her iki elini de neredeyse eşit kullanırken, artık çoğunlukla tek bir elini tercih etmeye başlayabilir. Baskın olan eli daha güçlü ve daha becerikli olduğu için onu tercih edecektir. Cevabı bulmak için, ona yemek yemesi için kaşığını verin ve kaşığı hangi eliyle kullandığını izleyin.

 

Önemli not: Kimi çocuklar, anaokulu çağına dek her iki ellerini de kullanırlar. Kimi çocuklar ise yemek yemek ve yazı yazmak için bir ellerini tercih ederken, oyun oynamak için diğer ellerini kullanabilirler. El kullanımı çoğunlukla genetiktir ve yaklaşık 10 kişiden biri solaktır. Çocuğunuzun doğuştan gelen bu yönünü değiştirmeye zorlamayın.

 

 

Nerede Ve Ne Zaman?

 

Bu yaş itibariyle çocuğunuz zaman ve mekan kavramlarını da tam anlamıyla çözmeye başlayacak. Elbette kastettiğimiz, dahi bir fizikçi gibi evrenin yapısını anlaması değil. Ama oyuncağının yatağın altında olduğunu söylediğinizde ya da ondan başka bir odadaki bir eşyayı getirmesini istediğinizde dediğinizi anlayacak. Bu kavramlarla ilgili algısını geliştirmek için kişilerin bulundukları yerlerden bahsedin (Annen/baban işe gitti – Amcanın evi çok uzakta), bir nesneyi vereceğiniz basit talimatlarla arayıp bulmasını sağlayın (Oyuncağın masanın altında) ve ona mekanlarla ilgili -doğru cevap beklemediğiniz ve çocuğunuz için baskı yaratan bir teste dönüştürmediğiniz- çeşitli sorular sorun (Arılar nerede yaşar? Pencere nerede?). 

 

Zaman kavramını da anlamaya başlayan çocuğunuz için dün ve yarın artık anlam kazanmaya başlar. Ancak, siz dün dediğinizde çocuğunuz o günün sabahını ya da geçtiğiniz haftayı düşünebilir. Hayatınızda çeşitli rutinler yaratmak, çocuğunuzun zaman kavramını daha iyi anlamasını sağlayabilir. Örneğin; yatmadan önce birlikte 1 bardak süt için ve dişlerinizi fırçalayın. Böylece, bunların hemen ardından uyku saatinin geldiğini ve önce-sonra kavramlarını öğrenmiş olacak.

 

Zaman kavramını daha iyi anlaması için “On dakika sonra evden çıkıyoruz” ya da “Öğle yemeğinden sonra oyun parkına gideceğiz” gibi cümleler kurabilirsiniz. Çocuğunuz bahsettiğiniz zaman dilimlerini tam olarak anlamasa da, süreler ve zaman kavramına dair zihninde yeni bilgiler şekillenmeye başlayacak.

 

 

Unutmayın…

 

Her bebek kendi gelişim sürecini geçirir. Siz de bebeğinizin farklı bir birey olduğunu hep hatırlayın. Kendi gelişimini kendi yoluyla gerçekleştirmesi için ona destek olun. Çünkü mutlu büyüyen bebekler mutlu yarınlara koşarlar.

 

İçerik Tedariği: ZNN Network www.znnnetwork.com

 

Benzer İçerikler