BEBEK MASAJI

BEBEK MASAJI

Bebekler anne rahminin içinde ki suyun ve yumuşak dokunun içinden sert ve hareketsiz bir yatağa doğup ilk üç ay boyunca da el ve kol hareketlerinin haricinde hareket edebilme ve dönebilme yeteneğine sahip değildirler.

BEBEK MASAJI:

Bebekler anne rahminin içinde ki suyun ve yumuşak dokunun içinden sert ve hareketsiz bir yatağa doğup ilk üç ay boyunca da el ve kol hareketlerinin haricinde hareket edebilme ve dönebilme yeteneğine sahip değildirler. Bu nedenle ilk aylarında sık yapılan bebek masajı, onun hem fiziksel hem de motor gelişimi için önemlidir.

Bebek masajnın yararları:

 

  • Kas, sinir ve iskelet sisteminin, sinir-kas koordinasyonun gelişimini destekler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir, böylelikle bebeklik çağında sıklıkla görülen nezle, grip gibi enfeksiyonlara karşı direnç kazandırır. Ancak enfeksiyona bağlı bir hastalığı varsa yapılmamalıdır, dolaşımı arttırdığı için enfeksiyonun hızla yayılmasına sebep olur.
  • Masaj ,doğal ağrı kesici olan endorfin hormonunun salgılanmasını arttırarak, bebeğin ağrısını hafifletir. Ağrı hissettiği zamanlarda gaz ağrısı, diş çıkarırken olan ağrılar gibi…
  • Uykuya geçişini kolaylaştıracak bir ritüeldir ve uykusunu derinleştirir.

            Besinlerin emilimini hızlandırır ve iştahlı olmasını sağlar.

 

Bebeğin en gelişmiş duyusu, "dokunma" duyusudur.  Dokunma duyusu, bebeklik döneminde çocuğun çevresini algılamasında çok önemlidir. Bebek kendisine dokunulduğunda, kucaklandığında çevresi ile ilişki kurar ve gelişimi desteklenir. Anne-babaların bebekleriyle iletişim kurmada kullanabilecekleri yollardan biri bebek masajıdır.  Masaj, bebek ile ebeveyn arasında bütünleşmeyi sağlayan, bebeğin bedensel ve ruhsal yönden gelişimini destekleyen, etkili bir yöntem ve aynı zamanda bir rahatlama tekniğidir. Masaj, bebeğin sağlıklı gelişimesinin yanı sıra dolaşımının hızlanması, kas- iskelet sisteminin gelişmesi ve bağırsaklarında biriken gazın çıkarılması gibi pek çok yararlarının yanı sıra,  bebeğin anne ve babasıyla iletişimini ve bağını güçlendiren, birlikte geçirdikleri zamanı eğlenceli ve kaliteli kılan bir zaman dilimidir. Psikolojik açıdan ise anne ve bebek arasındaki ten teması “prolaktin” (süt hormonu) yapımını uyararak, süt üretimini arttırdığı gibi, anne-bebek bağlanma sürecini ve emzirmeyi uyumla ve başarıyla yapmasını sağlar. Dokunma duyusu, bebeğe güvende olduğu hissini verir. Gerginlik, endişe ve korkuyu azaltır, sakinlik ve rahatlama sağlar. Annenin güvenini arttırır ve hissettiği huzur bebeğine de yansır.

 

Masaj İçin Hazırlık

Masaj yapılacak ortamın ısısı bebeğin çıplak iken üşümeyeceği sıcaklıkta ( 27-28 derece) olmalıdır.Uygulayan kişinin(anne, baba veya bakan kişi)ellerinde açık yara olmamalı ve ellerin ılık su ile yıkanmış olması gerekir. Tırnakların kısa olmasına, yüzük, bileklik gibi takıların çıkarılmış olmasına dikkat edilmmelidir

Masaj uygularken tamamen bebeğe odaklanmak ve onunla bütünlük yaşamak üzere telefonları kapatmak ve sevdiğiniz hafif bir müzik eşliğinde yapılırken; bebekle konuşumak, öpmek, küçük oyunlar , göz teması kurmak her iki taraf için de masajdan alınan keyfi artırır.

Zaman konusu da önemli tabii, emzirmeden yarım veya bir saat sonra, huzurlu ve masaja hazır olduğu bir zaman dilimi seçilmelidir. Bebek yorgun ve huysuz bir dönemindeyse masaj ertelenmelidir.

Masaj küçük bebeklere dizlerinin üzerinde yapabilir. Daha büyük bebeklerde ise yere bir örtü ve üzerine battaniye koyarak uygulanabilir. Masaj uygularken ellerinizin rahat hareket edebilmesi için yağ kullanmalı ; önce hafif dokunuşlarla başlayıp, bebek alıştıkça hafifçe bastırarak devam etmelisiniz.

 

Yüz Masajı:

Elinizin baş parmağı bebeğin iki kaşının arasından alna doğru kaydırılır ,bu manevra bebeğin sakinleşip uykuya dalmasını kolaylaştırır.

Göz pınarından burun yanlarına hfif hafif parmak ucu basıncı yaparak burun kanatlarına kadar inilir. Sinüsleri açar ve bebeği rahatlatır.

Bebeğin alt ve üst duaklarını sanki gülümsetiyormuş gibi işaret parmaklarıyla elmacık kemi klerinin altından çekerek, çene eklemine gelinip, parmak uçlarıyla dairevi hareketler uygulanır. Emmekten yorulan dudak, yanak kaslarını rahatlatır.

 

Göğüs Masajı:

Eller göğsün yanlarına konularak , her bir el çaprazdaki omuza hareket ettirilir (kelebek manevrası).

 

Kol ve Bacak Masajı:

Her iki kol da ellerden başlanarak omuz doğru sıvazlanır , ardından·  kolunu bir elimiz aşağıda, diğer elimiz yukarıda olacak şekilde el bileğinden başlayarak, hafifçe sıkarak omuz kadar   yürüyüp daha derinlemesine dolaşımı uyarmış oluruz. Aynı manevralar bacaklarada uygulanmalıdır.

 

Sırt Masajı:

Bebek, bacaklarımızın veya yerdeki battaniyenin üzerine yüz üstü yatırılarak, bir elle başından başlayıp, tüm sırtını ve vücudunun arkasını hissettirecek sıvazlamayı ayak tabanlarına kadar yapıp ardından ellerimizi birini itip, diğerini çekerek, sırtında enlemesine hareket ettirip; sonrasında da parmak uclarımızla hafifçe sırtına vuruşlar yapılır. (Sırtı rahatlatır ve bedeninin farkına varır)

Her annenin bebeğine kendi yaratıcılığını kullanarak yapacağı keyifli ve uygun manevralar da bulacağını biliyoruz, size birkaç masaj manevrası önerdik ama sizler çok daha zenginleştirebilirsiniz.

Benzer İçerikler