EMZİRMEYE SON VERME VAKTİ GELDİ Mİ?

EMZİRMEYE SON VERME VAKTİ GELDİ Mİ?

Herhangi sağlık sorunu yaşamıyorsanız, bebeğiniz istediği sürece emzirmeye devam edebilirsiniz. Bu, bebeğiniz 2 yaşına ulaşana dek sürebilir. Her ikiniz de hazır olana dek emzirmeyi kesmenize gerek yok.

 

Herhangi sağlık sorunu yaşamıyorsanız, bebeğiniz istediği sürece emzirmeye devam edebilirsiniz. Bu, bebeğiniz 2 yaşına ulaşana dek sürebilir. Her ikiniz de hazır olana dek emzirmeyi kesmenize gerek yok. Anne sütü artık bebeğinizin ana besin maddesi olmasa da, onun sağlığı ve mutluluğu için fayda sağlamaya devam ediyor.

 

Kimi anneler emzirmeyi bırakacakları zamanı önceden planlar. Ancak, bebeğinizi emzirme süreniz hem fiziksel hem de duygusal koşullarınıza bağlı. Anne sütünden kesme tarihiniz ne olursa olsun, bebeğinizi ilk 6 ayı boyunca mutlaka anne sütüyle besleyin ve katı gıdalarla tanıştıktan sonra da emzirmeye mümkün olduğunca devam edin. Böylece bebeğiniz hayata sağlıklı bir başlangıç yapabilecek.

 

Emzirmeye son verme kararı aldıysanız, bu kararınızı bebeğinizin yaşına ve sizi bu kararı almaya götüren nedenlere göre farklı şekilde uygulamanız gerekebilir.

 

 

Değişime Hazırlanın

 

Kimi bebekler emzirilmeyi reddederek sürece doğal şekilde son verirler. Bazı bebelerin ise anne sütünden ayrılması her zaman çok kolay olmaz. Kendinizi de, bebeğinizi de bu ayrılığa hazırlamanın çeşitli yolları var.

 

Mesela, emzirme saatlerini teker teker biberonla ya da farklı besinlerle besleme saatlerine dönüştürebilirsiniz. Bebeğinizin emzirmeye en az ilgi gösterdiği saatten başlayarak emzirme sıklığınızı ve emzirme sürelerinizi adım adım azaltabilirsiniz.

 

Bebeğiniz emzirilerek rahatlamaya alıştıysa, onu yumuşak bir oyuncak ya da battaniye ile sakinleşmeye alıştırabilirsiniz. Emzirme mekanlarınızı bebeğinizin ilgisini dağıtan yerlerle değiştirebilirsiniz. Sessiz ve yumuşak bir koltuktan ilgi çekici oyuncaklarla dolu bir odaya geçebilirsiniz.  

 

Çocuğunuz yeterince büyükse, onunla anne sütünü neden kesmeniz gerektiğine dair konuşabilir, büyüdüğü için hayatında bazı değişiklikler olmasının olumlu yönlerini anlatabilirsiniz. Çocuğunuza anne sütünün artık tükendiğini söyleyebilir ya da artık canınızın yandığını söyleyerek ona farklı bir sebep sunabilirsiniz.

 

Bebeğinizin hasta ya da mutsuz olduğu zamanlarda değil, ayrılığa kendini huzur içinde hazırlayabileceği neşeli ve sağlıklı dönemlerde emzirmeye son vermeye dikkat edin. Onu artık emzirmeseniz de bolca kucaklayacağınızı ve sarmaş dolaş zamanlarınızın hiç azalmayacağını ona söyleyin, sık sık gösterin.

 

Her bir adımı, aralarına birkaç gün ya da gerekirse birkaç hafta koyarak uygulamak, hedefinize daha rahat ulaşmanıza yardımcı olabilir.

 

 

Bebeğiniz Hevesli Değilse…

 

Siz emzirmeye son vermeye kararlı olduğunuz halde çocuğunuz sizin kadar hevesli değilse, sabırlı olmaya çalışın. Anne sütü emmekten hoşlandığı kadar, kucağınızda yatmanın sakinleştirici yönünü de seviyor olabilir. Bu şekilde rahatlayıp huzur bulduğunu aklınızdan çıkarmadan, aşağıdaki taktikleri uygulayabilirsiniz:

 

  • Onu rahatlatacak farklı alternatifler sunun. Ona şarkı söyleyerek, kucaklayarak, onunla oyun oynayarak onunla yakından ilgilenin.
  • Emzirme sürelerinizi erteleyebildiğiniz kadar erteleyin. Anne sütü istediğinde, onu daha sonra emzireceğinizi söyleyip farklı bir aktiviteyle oyalamaya çalışın. Örneğin; akşam saatlerinde emzirilmek isteyen çocuğunuza uyku saatine dek beklemesini söyleyebilirsiniz. 
  • Çalışan annelerin işe dönüş zamanları, hastalıklar ve taşınmalar gibi değişiklikler, emzirmeye son vermek için doğru zamanlar olmayabilir. Çocuğunuzun çevresindeki her şeye alışık ve rahat olduğu, sağlıklı zamanları tercih edin.

 

İçerik Tedariği: ZNN Network www.znnnetwork.com