BEBEKLERDE ALT TEMİZLİĞİNİN ÖNEMİ

BEBEKLERDE ALT TEMİZLİĞİNİN ÖNEMİ

Bebeklerde alt temizliği sırasında dikkat etmemiz gereken önemli ayrıntılar vardır.

BEBEKLERDE ALT TEMİZLİĞİNİN ÖNEMİ

Bebeklerde alt temizliği sırasında dikkat etmemiz gereken önemli ayrıntılar vardır. Bunları bilmeniz ve size bebek bakımında yardımcı olan kişilere de öğretmeniz önemlidir. Özellikle kız bebeklerde alt temizliği sırasında yukarıdan aşağı doğru genital bölge temizliği yapılırken çok bastırmamak ve uyarı vermemeye dikkat edilmelidir. Doğumu takip eden ilk günlerde bebeklerin sindirim organları henüz tam gelişmediği için emme sırasında bir taraftan da bol gazlı kaka yaparlar, hayli gürültülüdür bu kaka yapma süreci. Bu kadar gürültü olmasına karşın çıkardığı dışkı miktarı bazen çok olsa da genellikle az miktarda ama çok sayıdadır.İlerleyen günlerde ise bağırsaklardan emilim arttıkça ve sindirim organları geliştikçe kaka yapma sıklığı azalır. Hatta bazen 2, 3 günde, bazen de haftada bir bile kaka yapmaları normaldir. Çünkü anne sütünün emilimi çok yüksek olduğu için çıkacak posa yoktur, bu durum ek gıdalara geçişe kadar böyle devam edebilir, kaygılanacak bir şey yoktur ve asla bebeği rektal yolla uyararak ( yağlı çubuk, derece ucu gibi) kaka yaptırılmaya zorlanmamalıdır. Bu durum bebeğin bedeninin kaka yapmayı öğrenme ve karın kaslarını güçlendirme ve anüsü sebest birakmayı başarabilme sürecini bozar. Müdahale kullanmadan kaka yapmayı başaramaz . Bu süreçte bebeğinizin karnına masaj ve bacakları karna itme egzersileri yapılmalıdır.

Erkek bebeklerde,temizliğe önce en temiz noktadan kasık bölgesinden başlanıp, erkek bebekte genital organ yukarıdan aşağı doğru ve her defasında yeni pamuk kullanılarak silinir. Sonra testis torbalarının kıvrımlı derisi; ardın da popo arası nazikçe temizlenir.

Kız bebekte ise 1. Aşama yine en temiz kasık bölgesinden başlanır, genital organ yukarıdan aşağı silinirken basınç yapılmamalıdır, kız bebeklerde klitoris uyarısı haz duyma isteğini erken keşfetmesine neden olur ve oturmaya başladığı zamandan itibaren bu hazzı tekrarlamak için sallanır, huzursuzluk yaşar. Tabii ki anal dönem sürecinde bu gibi deneyimler yaşayacaktır; çünkü o zaman cinsel kimliğinin ve genital organlarının çevresindeki kasları kontrol edebilmeyi ve bu bölgeden haz duymayı öğrendiği zamandır. Ancak bunu çok erken fark etmesi kız bebeklerde alt temizliği sırasında çok basınç uygulayarak vulvanın silinmesi sebebi ile ilişkilidir. Anne bebeğini rahatça tutabidiği 1-2 ay sonra kaka yapma sıklığı da azalacak ama çok miktarada kaka yapacaktır. İşte o zaman yapılacak en iyi şey; bol su ile sabun veya şampuan kullanmadan yıkamaktır.

Yenidoğanın alt temizliğini tamamladıktan sonra bezini altına yerleştirip, pişik önleyici kremini de günde birkaç kez kullanarak, göbeğinin açıkta kalmasını ve enfeksiyona yol açmayacak bir şekilde, hızla kuruyup düşmesini sağlamak için Molfix Göbek Bağı Oyuntulu Yeni Doğan Bezini kullanmanız önemlidir.