EMZİREN ANNELER İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

EMZİREN ANNELER İÇİN  SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Vücudunuzda bebeğinize sağlık ve mutluluk katacak bir cevher gizli: Anne sütü. Bebeğiniz katı gıdaya başlamış bile olsa, anne sütünün yeri eşsiz. Onu düzenli olarak emzirerek bu cevherin benzersiz nimetlerinden bebeğinizi faydalandırabilir, daha sağlıklı

 

Vücudunuzda bebeğinize sağlık ve mutluluk katacak bir cevher gizli: Anne sütü. Bebeğiniz katı gıdaya başlamış bile olsa, anne sütünün yeri eşsiz. Onu düzenli olarak emzirerek bu cevherin benzersiz nimetlerinden bebeğinizi faydalandırabilir, daha sağlıklı büyümesini sağlayabilir, emzirme seanslarınızda bebeğinizle aranızdaki bağı da güçlendirebilirsiniz.

 

Peki, bu gizli cevherin kıymetini nasıl arttırabilirsiniz? Birçok emziren anne gibi siz de yediklerinizin anne sütünü nasıl etkilediğini merak ediyor olabilirsiniz. Aslında beslenme şeklinde muhtemelen büyük değişiklikler yapmanız gerekmiyor. Sadece birkaç önemli noktayı aklınızda tutmanız yeterli.

 

 

Dengeli Beslenin

 

Yiyeceklerinizi farklı besin gruplarından seçerek ve yeterli miktarda kalori tüketerek sütünüzün daha besleyici olmasını sağlayabilir ve sütünüzü arttırabilirsiniz. Farklı besin gruplarından yiyecekler tüketmek hem sizin hem de bebeğinizin ihtiyaç duyduğu çeşitli vitaminlerin bedeninizle buluşmasını sağlar. Kısacası; karıştırın. Bugün, dün yemediğiniz farklı bir şeyler yiyin.

 

 

Atıştırın

 

Çoğu emziren anne sık sık açlık hisseder. Anne sütü üretebilmek için harıl harıl çalışan bedeninizi enerjik tutabilmek için ara öğünleri atlamamaya ve sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeye özen gösterin.

 

 

Doğum Kilolarınızı Dert Etmeyin

 

Kimi anneler doğumdan kısa süre sonra fazla kilolarını verirken, kimileri doğum kilolarından kurtulmakta zorlanabilir. Bunun nedeni metabolizma, aktivite miktarı, yaşam şekli, vb birçok farklı faktöre bağlı olabilir. Size en uygun zayıflama yöntemini belirlerken, bebeğiniz için anne sütü, anne sütü için de yerine zengin içerikli bir beslenme şekline ihtiyaç olduğunu hatırlayın. Özellikle doğumdan sonraki ilk birkaç ay boyunca düşük kalorili diyetlerden kaçınmanız hem enerji seviyenizi hem de anne sütü miktarınızı yüksek tutar.

 

 

Balık Yerken Seçici Davranın

 

Kalp dostu bir beslenme için balık da tüketmelisiniz. Bazı balıklarda (özellikle soğuk su balıklarında) DHA, EPA ve omega-3 yağları bulunuyor ve bunlar, bebeğinizin ilk yılında gerçekleşen beyin ve göz gelişiminde büyük önem taşıyor. Bebeğiniz bu yağlara nasıl ulaşıyor dersiniz? Elbette, anne sütü aracılığıyla. Siz de haftada en az bir kez balık yiyebilirsiniz. Ancak, civa miktarı yüksek deniz ürünlerinden mutlaka uzak durmalısınız. Somon, karides, alabalık, çipura, yengeç gibi omega-3 yağları açısından zengin su ürünlerini tercih edebilirsiniz.

 

 

Bol Bol Su İçin

 

Emziren anneler, bedenlerinin ihtiyacı olan sıvıyı yedikleri meyve ve sebzelerden sağlamanın yanı sıra bol bol su da tüketmeliler. Ama içtiğiniz bardakları saymanız gerekmiyor. Ne zaman susarsanız hemen için. Eğer idrarınız açık sarı renkte ve berraksa, bedeninizin su ihtiyacı yeterince karşılanıyor demektir. Kafeinli içecekler anne sütü aracılığıyla bebeğinizi de etkileyebileceği için bunlar yerine, günlük tüketim miktarınızı dengede tutarak, taze sıkılmış meyve sularını ya da bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.

 

İçerik Tedariği: ZNN Network www.znnnetwork.com