BEBEĞİNİZ 1 YAŞINDAN KÜÇÜKSE EĞLENCELİ VE EĞİTİCİ 5 KOLAY AKTİVİTE

BEBEĞİNİZ 1 YAŞINDAN KÜÇÜKSE EĞLENCELİ VE EĞİTİCİ 5 KOLAY AKTİVİTE

Bebeğinizin mutlu ve sağlıklı gelişimi için yemek ve uyku kadar, oyuna da ihtiyacı var. Oyun, biz yetişkinler için eğlence amaçlı olsa da, bebeğiniz için dünyayı tanımanın ve yaşamı kopyalayarak deneyim kazanmanın da bir yolu. Onunla oyunlar oynayarak ar

 

Bebeğinizin mutlu ve sağlıklı gelişimi için yemek ve uyku kadar, oyuna da ihtiyacı var. Oyun, biz yetişkinler için eğlence amaçlı olsa da, bebeğiniz için dünyayı tanımanın ve yaşamı kopyalayarak deneyim kazanmanın da bir yolu. Onunla oyunlar oynayarak aranızdaki bağı kuvvetlendirebilir, yeni deneyimler ve beceriler kazanmasına yardımcı olabilir, her şeyden önemlisi ‘sizinle birlikte’ eğlenmesine olanak yaratabilirsiniz. Molfix’in mutlu gelişim için önerdiği oyunları deneyebilirsiniz:

 

Ev Yapımı Tünel

Eski kağıt havlu rulolarını atmayın! Bebeğinizle birlikte eğlenmek için kağıt rulolardan harika tüneller yaratabilirsiniz. Siz rulonun bir ucuna, bebeğiniz ise diğer ucuna otursun. Rulonun sizin tarafınızdaki ucunu hafifçe havaya kaldırın ve birkaç küçük oyuncağı teker teker rulonun içine atın. Bebeğiniz rulonun kendi tarafından neler çıkacağını heyecanla beklemeye başlayacak.

 

İpuçları:

  • Oyuncakları rulonun içine atarken bebeğinize göstermemeye çalışın. Böylece merak duygusu artacak.
  • Dilerseniz, ruloları bebeğinizle birlikte parmak boyalarla boyayıp dekore edebilirsiniz. Böylece daha eğlenceli ve eşsiz oyun tünelleri yaratabilirsiniz.
  • Birkaç tuvalet kağıdı ya da kağıt havlu rulosunu koli bandıyla birbirine yapıştırıp daha uzun tüneller yaratabilirsiniz.
  • Önce, bebeğinize oyuncakları rulolara nasıl soktuğunuzu gösterdikten sonra, sıra bebeğinizde! Bebeğiniz oyuncakları kendi başına ruloya atmaya çalışması, ince motor becerilerinin yanı sıra el-göz koordinasyonunu da geliştirmesine yardımcı olacak.
  • Eğlenceyi arttırmak için, oyuncaklar ruloya girerken “tren kalkıyor!” diye bağırın. Oyuncak rulodan çıktığında “tren istasyona vardı!” diyerek devam edin. Böylece, çocuğunuz ulaşım, kalkış ve varış kavramlarını da öğrenmiş olacak.

Su Topu Avı

Çocuklar suyla oynamaya bayılır! Özellikle sıcak yaz günlerinde hem eğlenerek öğrenmesi hem de ferahlaması için su oyunları biçilmiş kaftan. Henüz 1 yaşını doldurmamış bebeğinizle oynayabileceğiniz en keyifli su oyunlarından biri ise Su Topu Avı.

 

Genişçe bir leğenin yarısına kadar ılık su doldurun ve içine yaklaşık 15 tane kadar plastik küçük toplar koyun. Çocuğunuza bir küçük plastik mutfak süzgeci ya da geniş ağızlı bir kevgir verin. Topları bu süzgeçle sudan toplamak, çocuğunuzun ince motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olacak, kendi başına kaşığını tutup ağzına götürmeyi ve kendi başına yemek yemeyi öğrenmesini kolaylaştıracak. Bebeğiniz toplara ulaşmak için leğenin yanında oturup kalkarken, kollarını gerip uzatırken bir yandan da kaba motor becerilerinin gelişimi desteklenecek.

 

İpuçları:

  • Mevsime ya da döneme göre topların renklerini belirleyip aktivitenizi farklılaştırabilirsiniz. Örneğin; bu aktiviteyi sonbaharda yapacaksanız sarı-turuncu-kırmızı renklerde toplar kullanarak, sonbahar temalı bir aktivite yaratabilirsiniz.
  • Bu aktiviteyi ister evde ister açık havada yapın. Evinizin ıslanıp dağılmaması için leğenin altına genişçe bir örtü (tercihen kolay temizlenebilen plastik örtülerden) serebilir, aktivite alanı olarak banyoyu ya da balkonu tercih edebilirsiniz.
  • Çocuğunuz süzgeç ya da kevgirle oynamaktan sıkıldığında, suyla gönlünce oynamasına izin verin. Onu oyuna devam etmeye zorlamayın.
  • Aktivite için seçeceğiniz topların bebeğiniz için tehlike oluşturmayacak boyutta olmasına özen gösterin. Orta boy oyun havuzu topları bu aktivite için ideal.
  • Bebeğiniz henüz çok küçük ve deneyimsiz. Hiçbir topu yakalayamamış olsa da, denediği için onu tebrik edin ve sonraki denemeleri için teşvik edin.

 

Hikâye Bohçası

 

Dışarıdan içi görünmeyen bir çantaya ya da kapaklı bir kutuya farklı boyutlarda, renklerde ve şekillerde nesneler doldurun. Nesnelerin dokuları da farklı olsun: Tahta, metal, kumaş, vb… Çocuğunuz bu gizemli bohçanın içine bakmadan elini sokup bir nesne seçip çıkarsın. Bu nesneyi temel alarak bir hikâye kurgulayın ve bohçadan çıkan her nesneyle hikâyenizi geliştirin.

 

İpuçları:

  • Çocuğunuzun konuşma becerilerini ve kelime hazinesini geliştirmek için, bohçadan çıkan her nesnenin adını ve hangi amaçla kullanıldığını söyleyin. Hikâyenizde mümkün olduğunca tasvirlere yer verin.
  • Çocuğunuzu hikâyenin baş kahramanı yapabilirsiniz. Onunla ilgili anlatacağınız bir kahramanlık öyküsü ilgisini canlı tutacaktır. Unutmayın! Kız çocukları da kahraman olabilir ve kendi kendilerini (ya da prensleri!) kurtarabilirler.
  • Bohçadan çıkardığınız her nesneyi çocuğunuza verin. Nesnelerin dokularını hissetmesini, onları evirip çevirip şekillerini tanımasını izleyin.
  • Çocuğunuz için hiçbir tehlike oluşturmayan nesneler seçmeye özen gösterin. Kesici olmayan, ağzına atamayacağı kadar büyük, boynuna dolayamayacağı kadar kısa nesneler tercih edin. Oyununuz bittiğinde ise bohça olarak kullandığınız eşyayı çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yere kaldırın.  

 

 

Koku Keşfi

 

Bebeğinizin çevresindeki dünyaya karşı farkındalığı ve bu farkındalıkla birlikte merakı ve ilgisi her geçen gün artıyor. Çevresindeki dünyayı algılama yollarından biri de koku duyusunu kullanmak. Ona farklı kokulara sahip çiçekler koklatarak bu duyusunu kullanmasına yardımcı olabilir, farklı kokular keşfetmesini sağlayabilirsiniz. Keşfettiği her yeni kokuda ne kadar neşelendiğini göreceksiniz.

 

İpuçları:

  • Bu aktiviteyi bir bahar günü yapacaksanız, bebeğinizi bir botanik bahçesine ya da çiçeklerle bezenmiş bir parka götürebilirsiniz. Çiçeklerin kokusunu doğal ortamında keşfetmesi için onu özgür bırakabilirsiniz.
  • Bu aktiviteyi bebeğiniz 4 haftalık olduktan sonra yapmaya başlayabilirsiniz. Üst yaş sınırı ise yok! Ne de olsa, keşfedilecek sayısız farklı koku var.
  • Bebeğinizin koklaması için lavanta, nergis, gül, yasemin gibi hafif ve güzel kokulu çiçekler tercih edin. Parfüm ve benzeri kokuları, çocuğunuz için faydalı olmayacağından, ondan uzak tutun.
  • Çiçekleri yüzüne çok yaklaştırmamasına, yememesine ve diken gibi parçalara dokunmamasına dikkat edin.

 

 

Yırt, Gitsin!

 

Belki çıkan ses yüzünden, belki de kendi başlarına bir şeyleri değiştirmenin getirdiği tatmin yüzünden, çocuklar kağıt yırtmaya bayılır! Siz de eski gazeteleri ve mektupları bebeğiniz için kahkahalarla dolu bir eğlenceye dönüştürebilirsiniz. Yırtmaya başladığı anda bebeğinizin ne kadar mutlu olduğunu görecek, çıkan dağınıklığı umursamayacaksınız bile! 

 

İpuçları:

  • Bazı gazetelerin mürekkepleri çocuğunuzun eline bulaşabilir. Boyası çocuğunuz için zararlı olmayacak, mürekkebi bulaşmayacak türden kağıtlar tercih edin.
  • Bu aktivite, çocuğunuzun ellerini ve parmaklarını kullanmasına imkân yaratarak ince motor becerilerinin gelişmesine destek olacak.

 

İçerik Tedariği: ZNN Network www.znnnetwork.com

Benzer İçerikler