MUTLU BÜYÜYEN BEBEKLER (13-23 ay)

MUTLU BÜYÜYEN BEBEKLER  (13-23 ay)

Bebeğiniz ilk yaşını doldurdu. Artık o da, siz de çok daha deneyimlisiniz. Ama önünüzde sizi bekleyen yepyeni deneyimler var. Bebeğinizin her ay farklı beceriler geliştirerek, haftadan haftaya değişerek büyüyüşünü izlemek sizi hem şaşırtacak hem de mutlul

 

Molfix İçerik danışmanı:

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Elkabes

 

 

Bebeğiniz ilk yaşını doldurdu. Artık o da, siz de çok daha deneyimlisiniz. Ama önünüzde sizi bekleyen yepyeni deneyimler var. Bebeğinizin her ay farklı beceriler geliştirerek, haftadan haftaya değişerek büyüyüşünü izlemek sizi hem şaşırtacak hem de mutluluğunuzu katlayacak.

 

 

Tay Tay Yürüyorum

 

Henüz birkaç ay öncesine kadar beşiğinde dönmekte zorlanan bebeğiniz, şimdi küçük ayaklarıyla dünyayı keşfe çıkmaya hazır. Kimi bebekler 8 aylıkken yürümeyi öğrenebildiği gibi, kimileri de yürümeye 17. aylarında başlayabilirler. 13. ayını dolduran çoğu çocuk tay tay yürümeye başlar.

 

14 aylık olduğunda kendi başına ayakta durabilen bebeğiniz, 16. ayını doldurduğunda -sizin yardımınızla- merdivenleri inip çıkabilir, 18. ayında ise bir yürüme ustasına dönüşebilir. Yürümeyi öğrenme döneminde (son yıllarda doktorlar tarafından tavsiye edilmeyen bir ürün olan) yürüteç kullanmak yerine, ellerinden tutarak ona yürürken destek verebilir ve kucağınızı açarak size kendi başına gelmesi için onu teşvik edebilirsiniz.

 

Çocuğunuz 1,5 yaşına bastığında, bebeklere özgü o neşeli dans hareketlerini sergilediğine, müzikle ritim tuttuğuna şahit olabilirsiniz. 19 aylık olduktan sonra, yürüyüşü hız kazanır ve koşar adım ilerlerken elinde bir şeyler tutmaktan hoşlanır. İkinci doğum günü yaklaşan bebeğinizin yeni bir becerisi de, yerden az da olsa zıplayabilmeye başlamasıdır.

 

Bebeğiniz sokağa çıkmadığı sürece ona bebek ayakkabısı giydirmeyin. Evde çıplak ayak ya da çorapla dolaşması için onu özgür bırakın. Bu sayede denge ve koordinasyonunun geliştiğini göreceksiniz.

 

Her bebek gibi sizin bebeğiniz de kendi gelişim sürecine sahip. Bu gelişim aşamalarını farklı aylarda sergileyebilir. Çocuğunuzun gelişimiyle ilgili endişeleriniz varsa, çocuk doktorunuza danışabilirsiniz.

 

 

Seni Anlıyorum, Anne…

 

1 yaşını dolduran bebekler genellikle ilk kelimelerini söylemiş ve hatta 1-5 adet arası kelime öğrenmiştir. Fakat bu, anlayabildiklerinin de sadece 5 kelimeden ibaret olduğu anlamına gelmiyor. Çocuklar, anadillerini konuşmayı sökmeden çok önce öğrenirler. 1 yaş civarı bebekler, yaklaşık 70 kelimeyi anlayabilirler.

 

14. ay itibariyle, konuşurken ses tonlarını da değiştirmeye, kelimelere vurgu eklemeye, konuşurken el hareketleri kullanmaya başlarlar. 16 aylık olan bebeğinize soru sorduğunuzda, kafasını evet ya da hayır anlamında salladığını görebilirsiniz.

 

1,5 yaşına bastığında, konuşmayı iyice söken bebeğinizin kelime hazinesi 5-20 arası kelimeyle zenginleşir. Bu dönemden 2 yaşına dek ise iki kelimelik basit cümleler kurmaya başlayabilir. İki kademeli talimatları anlayıp yerine getirdiğini görüp şaşırabilirsiniz. Deneme yapmak için odanın bir ucuna sevdiği bir oyuncağı bırakın ve “oyuncağını al ve bana getir” deyin.

 

Bebeğinizle konuşarak ve ona kitaplar okuyarak iletişim becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Zihinsel ve fiziksel gelişimine katkıda bulunmak için onunla oyunlar oynayabilir, yaşına uygun oyuncaklarla yeni beceriler kazanmasını kolaylaştırabilirsiniz. Konuşma gelişimine destek olmak için, istediği bir şeyi parmağıyla işaret ettiğinde, ondan istediğini şeyin adını söylemesini talep edin. Vücut parçalarının isimlerini ve çevresinde sıkça gördüğü nesnelerin isimlerini ona tekrarlayarak öğrenmesine yardımcı olun.

 

 

Değişiyorum, Büyüyorum, Öğreniyorum…

 

Konuşmayı söken 13-18 ay arası bebekler, sosyal ilişki becerilerini de geliştirmeye başlarlar. Bebekler bu dönemde diğer çocuklarla hâlâ birlikte değil, yan yana oynar ve ayrılık kaygıları doruğa ulaşır. 19-24 ay arasında, kimi canayakın bebekler çekingenleşip yabancı simalara karşı utangaç davranabilirler. Bu dönem bebekleri, diğer çocuklarla iletişim kurmanın ilk adımlarını atsa da, henüz paylaşma konusunda pek de iyi değillerdir.

 

1,5 yaşını dolduran bebeğiniz, alanlar ve boyutlar gibi basit kavramları anlamaya başlar. Bu sayede, yaşına uygun yap-bozları yapabilmeyi öğrenebilir, daire ile kare gibi geometrik şekiller arasındaki farkı anlayabilir, şekilleri doğru yerlere yerleştirmeye başlayabilir.

 

Bebeğinize ayırdığınız zamanı en fazla doldurması gereken şey ise, ilgi ve sevginiz. Ona evinizde güven ve sevgi dolu bir ortam hazırlayın. Mutlu ve özgüvenli bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız, sevginizi ve şefkatinizi ona her zaman hissettirin. Sürekli olarak olumsuz davranışları uyarmak yerine, olumlu davranışlarını takdir edin. Çocuğunuzun nasıl davranmasını istiyorsanız, siz de öyle davranın. Daha paylaşımcı olmasını istiyorsanız, tatlınızı ya da bir eşyanızı başkalarıyla paylaştığınızı görmesini, arkadaşlarınızdan bahsederken olumlu ve yapıcı ifadeler ve/veya konuşurken “lütfen” ve “teşekkürler” kelimelerinizi kullandığınızı duymasını sağlayın.

 

Bu yaş döneminde her şeyi kendi başına yapma arzusuyla dolup taşabilir. Kıyafetlerini giyip çıkarmak, yemek yemek, hatta yıkanmak söz konusu olduğunda, daha dün sadece “baba” diyebilen bebeğinizin “Ben yaparım!” diyerek isyan bayrağını çektiğine şahit olabilirsiniz.

 

Bebeğinizin ev oyunları kadar açık havaya da ihtiyacı var. Onu parka, oyun alanlarına, bazen sadece yürüyüşe ya da özgürce keşif yapabileceği dış mekanlara götürün.

 

 

Unutmayın…

 

Her bebek kendi gelişim sürecini geçirir. Siz de bebeğinizin farklı bir birey olduğunu hep hatırlayın. Kendi gelişimini kendi yoluyla gerçekleştirmesi için ona destek olun. Çünkü mutlu büyüyen bebekler mutlu yarınlara koşarlar.

 

İçerik Tedariği: ZNN Network www.znnnetwork.com

 

Benzer İçerikler