YENİDOĞAN AĞIZ, BURUN, GÖZ, CİLT TEMİZLİĞİ

YENİDOĞAN AĞIZ, BURUN, GÖZ, CİLT TEMİZLİĞİ

Yenidoğan bebeklerede, göz çapaklanması çok sık görülen bir durumdur. Göz temizliği için kaynatılıp ılıtılmış su ile ıslatılmış yumuşak bir tülbent bezi kullanarak, göz pınarından dış uca doğru bir kerede siliniz.

Yenidoğan Göz Temizliği:

Yenidoğan bebeklerede, göz çapaklanması çok sık görülen bir durumdur. Göz temizliği için kaynatılıp ılıtılmış su ile ıslatılmış yumuşak bir tülbent bezi kullanarak, göz pınarından dış uca doğru bir kerede siliniz. Çapaklanma uzun sürmüş veya yalnızca bir gözünde devam ediyorsa mutlaka doktora danışılmalıdır.

 

Yenidoğan Burun Temizliği:

Bebekler sürekli yattıkları için, burunlarındaki sıvılar genizlerine doğru akarak oraya yapışır. Bebekler, bizler gibi burnunu ve öksüremediği için boğazını temizleyemez. Bunun sonucunda da nefes alışları sırasında hırıltı duyulması çok normaldir. Bu hırıltı sesi bebeğin hasta olmasından değil, burun temizliğinin doğru yapılamaması sonucu oluşmuştur.

 

Eğer ihtiyaç varsa, gün içinde bebeğinizin burnuna bir veya birkaç kez tuzlu su uygulaması yapmak, hem boğazına doğru akan burun sıvısının genizine yapışarak hırıltı yapmasını engeller hem de burnunda kuruyarak kabuklaşan sümüğü yumuşatmış olur.

 

Yenidoğan Ağız Temizliği:

Bebekler sütle beslendikleri için dil üstleri beyazlaşabilir. Günde bir kez kaynatılıp ılıtılmış iyi su ile parmağınıza sardığınız tülbent bezi veya gazlı bezi ıslatıp diğer elinizle bebeğin çenesini aşağı doğtu çekerek ağzını açıp dil üstünü, yanak içlerini, damağı ve diş etlerini yumuşakça silerek temizlemelisiniz.

 

Yenidoğan Cilt Temizliği:

Yeni doğanın cildinde vernix adı verilen krem peynir gibi görünen bir vax vardır. Miadında doğan bebeklerin, genellikle deri kıvrımları ve kol altı, bacak arası, poposunun sırta doğru kısmında mevcuttur. Erken doğan bebeklerin cildinde ise daha fazladır. Yeni araştırmalar verniksin bağışıklık özellğinde olup, yenidoğanın cildinin bağışıklığını güçlendirdiğini; doğum sonrasında cildine koruma katmanı sağladığını belirtir.

 

  • Yenidoğan bebek her gün yıkanmalıdır. Her yıkamada şampuan kullanmaya gerek yoktur. 
  • Bebeğinizin kuru olan cildini banyo sonrasında, doğal içerikli bir yağ kullanarak hafifçe yağlayıp nemlendirebilirsiniz.
  • Sık sık altını değiştirerek cildin idrar ve dışkı ile uzun süre temasını önleyin.
  • İlk haftalarda bebeğin cildi gerçekten de son derece hassastır. Alt bakımında ılık suyla ıslatılmış pamuklar kullanılırsa, cildi tahriş olmaktan ve soyulmaktan korumak kolaylaşır.

Benzer İçerikler