MUTLU UYKU SAATLERİ İÇİN SEVGİ DOLU TAVSİYELER

MUTLU UYKU SAATLERİ İÇİN SEVGİ DOLU TAVSİYELER

İki yaşını dolduran çocuğunuz artık kendi varlığının da, dünyanın da daha fazla farkında. Etrafta olup bitenleri keşfetmeye daha hevesli, kendi kararlarını alma konusunda daha ısrarcı.

 

İki yaşını dolduran çocuğunuz artık kendi varlığının da, dünyanın da daha fazla farkında. Etrafta olup bitenleri keşfetmeye daha hevesli, kendi kararlarını alma konusunda daha ısrarcı. Kimi zaman gözlerini ovuşturup esnemesine rağmen uykuyla mücadele ettiğini, kimi zaman ise her zamankinden daha enerjik olduğunu ve en ufak bir uyku belirtisi bile sergilemediğini görebilirsiniz. Küçüğünüz artık yeniliklere karşı merakını ve bireyselliğini ortaya sermeye meraklı. Uyuduğunda neler kaçıracağını düşünmekten uyuyamıyor ya da ebeveynleri uyanıkken yatmak zorunda kalmaktan hoşlanmıyor olabilir.

 

Çocuğunuz sizi kendi isteklerini karşılamaya zorlarken, siz de hem onun sağlığı ve iyiliği hem de kendinize ve eşinize biraz zaman ayırabilmek için, uyku saatini geçirmeden yatmasını istiyor olabilirsiniz. Bu konuda da size yardımcı olacak sevgi ve şefkat dolu tavsiyelerimiz var.

 

 

ÖNERİ 1: Kendi Başına Uyumayı Öğretin

 

Çocuğunuz uyumaya yattığında ya da gece uyandığında kendini nasıl rahatlatıp tekrar uykuya dalacağını öğrenirse, daha kolay ve kesintisiz uyuyabilir. İşe, değişmez adetlerden oluşan bir uyku ritüeli oluşturmakla başlayabilirsiniz. Örneğin; uyumadan önce banyo, diş fırçalama, süt içme ve yatakta masal okuma sıralaması yapabilirsiniz. Tüm bunlar, çocuğunuzu uykuya hazırlayacak. Çocuğunuz yattıktan sonra beş dakikada bir onu kontrol etmeye ve/veya yanaklarından öpmeye geleceğinizi söyleyerek, yatağında kendi başına yatmaya alıştırabilirsiniz.

 

Ek öneri: Odasından aşamalı olarak uzaklaşmak (önce yatağın yanında, sonra kapıda, ardından odanın dışında uyumasını beklemek), sarılarak uyuyabileceği bir uyku arkadaşı ve çevresini görebilmesine yetecek kadar aydınlık sağlayan loş bir gece lambası kullanmak da işinize yarayabilir.

Ayrıca, çocuğunuzun uyku öncesi alışkanlıklarına hazırlıklı olmak işinizi kolaylaştırabilir. Yatağının başucuna bir bardak su koyun, yatmadan önce tuvalet ihtiyacı olup olmadığını tekrar sorun, iyi geceler öpücüklerinize birkaç sevgi dolu kucaklama ekleyin.

 

 

ÖNERİ 2: Sınırları Siz Çizin Ama Seçimi Ona Bırakın

 

Uyku öncesi kararlarınıza onu da dahil edebilirsiniz. Örneğin; masal kitaplarından hangisini okuyacağınızı o seçebilir. Ona giyebileceği pijama alternatifleri sunarak ne giyeceğine kendisinin karar vermesini sağlayabilirsiniz.

 

Ek öneri: Çocuğunuza en fazla iki seçim alternatifi sunun. En önemlisi şu ki, her iki seçeneğin de sizin için kabul edilebilir olması gerek. Örneğin; çocuğunuza -cevabını zaten bildiğini- “Şimdi yatmak ister misin?” gibi sorular sormayın. “Hayır” cevabını aldığınızda her şeye baştan başlamanız gerekebilir. Bunun yerine, “Şimdi mi, beş dakika sonra mı uyumak istersin?” gibi bir soru sorabilirsiniz.

 

 

ÖNERİ 3: Daha Büyük Bir Yatağa Geçin

 

Çocuğunuz 3 yaşını doldurduktan sonra, o güne dek kullandığı çocuk yatağı ona artık dar gelmeye başlayabilir. Hem eni hem de boyu daha geniş bir çocuk yatağına geçmek uyku saatini daha keyifli ve konforlu bir hale getirmenize yardımcı olabilir. Yeni yatağını onunla birlikte seçip satın alabilir ve kendi yatağında yatma konusunda heveslenmesini sağlayabilirsiniz.

 

 

ÖNERİ 4: Sakinliğinizi Ve İradenizi Koruyun

 

Ağlayarak tepki verdiği takdirde onu yumuşak bir ses tonuyla sakinleştirmeye çalışın. Uyku saatinin geldiğini açıklayın ve konuşarak onu rahatlatın. Odasına kısa süreli ziyaretler yapıp onu tekrar odada kendi başına bırakabilirsiniz. Ağlayıp bağırmaya devam ettiği takdirde, odasına gidiş sıklığınızı azaltabilir ve her gidişinizde sadece konuşup onu öptükten sonra odadan tekrar çıkabilirsiniz.

 

İçerik Tedariği: ZNN Network www.znnnetwork.com