ÇOCUĞUNUZ TUVALET EĞİTİMİNE HAZIR MI?

ÇOCUĞUNUZ TUVALET EĞİTİMİNE HAZIR MI?

İlk gülümsemesi, ilk sesleri, emeklemesi, ilk adımları derken… çocuğunuz ne kadar da büyüdü! Şimdi sırada, tuvalet eğitimi var.

İlk gülümsemesi, ilk sesleri, emeklemesi, ilk adımları derken… çocuğunuz ne kadar da büyüdü! Şimdi sırada, tuvalet eğitimi var. Ancak, çocuğunuzun tuvalet eğitimine başlayabilmesi için öncelikle bu konuda ihtiyaç duyduğu fiziksel ve zihinsel gelişimleri tamamlamış olması gerekir. Çocuğunuz tuvalet kavramını anlamaya başlamış olsa da, gerekli fiziksel gelişimini henüz tamamlayamadığı için lazımlığa gidene kadar dayanmayı başaramayabilir. Bezini bağlarken gösterdiğiniz özen ve şefkati, tuvalet eğitimi sırasında da göstermenize ihtiyacı var.

 

Kimi çocuklar 1,5 yaşında tuvalet eğitimine başlayabilirken, kimilerinin ise 3 ya da 4 yaşına kadar beklemeleri gerekebilir. Erkek çocuklar, kız çocuklara göre tuvalet eğitimine daha geç başlama eğilimi gösterebilirler. Yine bazı çocuklar birkaç gün içinde tuvalet eğitimini tamamlayabilirken, bazıları için bu süreç 1 yıla ve hatta daha uzun bir süreye yayılabilir.

 

Tüm bunlar çocuğunuzun gelişiminin diğer çocuklardan daha önde ya da geride olduğunu göstermez. Unutmayın; her çocuk kendi gelişim sürecini geçirir. Onu başka çocuklarla karşılaştırmayın ve farklı bir birey olduğunu hep hatırlayın. Kendi gelişimini kendi yoluyla gerçekleştirmesi için ona destek olun.

 

Tuvalet eğitimi için zamanlama çok önemli. Söz konusu çocuğunuz olduğunda, hiçbir konuyu aceleye getirmeyin. Çocuğunuzun hazır olduğuna emin olmadan onu hiçbir şeye zorlamayın.

 

Çoğu çocuk, doğru zamanda tuvalet eğitimine başlanırsa, ortalama 3-6 aylık süreler içinde eğitimini tamamlar. Peki, doğru zaman ne zaman? Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren işaretleri takip edin ve hazır olduğuna emin olduğunuzda hemen harekete geçin.

 

 

Çocuğunuz tuvale eğitimine hazırsa;

  • Çişini tutabilir ve iki saatten uzun süre bezini ıslatmadan durabilir. Ayrıca, tuvalete gitmesi gerektiğini gösteren fiziksel işaretleri anlayabilir. 
  • Öğlen uykusu boyunca altını ıslatmaz.
  • Bezi kirlendiğinde rahatsız olur.
  • Klozeti ya da lazımlığı kullanmak ister.
  • İç çamaşırı giymeye heveslenir.
  • Basit talimatları anlayıp yerine getirebilir.

 

Çocuğunuz bu belirtilerden en az ikisini gösteriyorsa, hazırlıklara başlayabilirsiniz. Çocuğunuzun bağımsız olmak ya da sizin banyo alışkanlıklarınızı kopyalamak gibi arzuları varsa, bunlar da sizi tuvalet eğitimine başlamaya teşvik edebilir.

 

Çocuğunuza tuvalet eğitimi verirken en doğal ve baskıdan en uzak yolu tercih etmelisiniz. Sakin ve olumlu bir tutum takının ve çocuğunuzu lazımlığı ya da klozeti kullanmaya teşvik edin. Birlikte lazımlık alışverişine çıkıp seçimi ona bırakabilir, henüz kullanmadığı lazımlıkla oynamasına izin verebilir, oyuncaklarına lazımlığında çiş yaptırma oyunu oynatabilirsiniz. Tüm bunların ardından ona lazımlığa oturmak isteyip istemediğini sorabilir ve deneme yapmasını sağlayabilirsiniz. 

 

Rol modeller, çocukların yeni şeylere karşı duydukları korku ve bilinmezlik duygularını gidermelerine yardımcı olur. Tuvalete girdiğinizde çocuğunuzun eşlik etmesine izin verin. Sizi izleyerek de deneyim kazanacak.

 

İçerik Tedariği: ZNN Network www.znnnetwork.com